Legal Column

Cindy likes legal

Onrust in het Wilde Westen

Het notariaat heeft, net als vele andere beroepsgroepen, zware tijden gehad. De crisis heeft er hard ingeslagen, zowel bij de kleine kantoren als bij de grote Zuidas-jongens (al wil niet iedereen dat toegeven). We hebben met zijn allen hard moeten werken om er weer bovenop te komen maar gelukkig gaat het nu de goede kant op. Als ik het WPNR open sla staan er weer geregeld vacatures in en naar mijn gevoel nemen ook de benoemingen van zowel notarissen als toegevoegd notarissen toe. Kandidaat-notarissen die dat willen kunnen weer een wissel maken en de studenten kunnen vanuit de schoolbanken vaak al meteen aan de slag. Dat is fijn nieuws.

Toch kunnen we niet alleen maar jubelen, helaas. We hebben te maken met steeds slimmer wordende criminelen of met heel handige zakenmannen waar we erg mee op onze hoede moeten zijn. De voorgeschotelde constructies, waarin de Nederlandse notaris vaak slechts een relatief kleine rol speelt, kunnen zomaar omstreden of mogelijk omstreden transacties zijn. Dat was natuurlijk altijd al zo maar nu is er wel weer een beerput open getrokken en de wereld (met vele bekende namen) staat op zijn kop. In de ogen van het publiek zijn de in de pers genoemde topsporters, politici en andere bekendheden al veroordeeld, ook al is er geen bewijs van malversaties.

Ik mag (en wil) er toch vanuit gaan dat al mijn beroepsgenoten (zowel de notarissen als de kano’s) plezier in hun vak hebben, het graag goed willen doen en absoluut nooit het risico willen lopen om zijn of haar vak niet meer te mogen uit oefenen. Nee, zo dom zijn we niet. Het zal je toch gebeuren dat je ’s ochtends de krant opslaat en daar je naam ziet staan en regelrecht in verband wordt gebracht met criminaliteit en oplichterij. De journalisten ruiken bloed en vallen aan. No mercy voor de goed verzekerde notaris, die zich in de media niet kan verdedigen. Het kan ons allemaal gebeuren.

Ik weet zeker dat vele beroepsgenoten die week hun dossiers (al dan niet in gedachten) koortsachtig de revue hebben laten passeren. De recente onthullingen in de (wereld)pers zijn natuurlijk nog niet ten einde. Ondertussen probeert iedereen hier ook lessen uit te trekken. We moeten nog meer opletten, nog meer research doen en ons nog meer bewust zijn van. Achterdochtiger worden dus eigenlijk.

Het wordt er niet leuker op maar we moeten niet ontmoedigd raken. Laten we elkaar in ieder geval niet afvallen. Elke zaak staat op zich en de precieze inhoud van elke dossier is enkel bij de betreffende (kandidaat-)notaris bekend. Als gezegd, iedereen kan op een onbewaakt moment in de rug geschoten worden en het is enkel en alleen aan de tuchtrechter om te veroordelen tot de galg. Tot zover de pijnlijke taferelen in het notariële Wilde Westen. Ik stel voor dat we ons niet verder laten afleiden door Buffalo Bill, Jesse James en Billy the Kid, maar gewoon verder gaan met ons mooie vak èn samen optrekken tegen gespuis.

Deze column is eerder verschenen in het Notariaat Magazine.